Eski ABD Dışişleri Bakanlarından Henry Kissinger uzun süren sessizliğini bozdu. Suudi Arabistan’da aile içi darbenin ardından tahta çıkması beklenen Prens Salman’ın hamleleri ve ”Ilımlı İslam” açıklamasının ardından İsrail’le başlayan yakınlaşma devam ediyor. Körfez ülkeleri ile ”İran ve Hizbullah” karşıtlığında birleşen İsrailli yetkililer, birbiri ardına Suudi basınına demeç vermeye başladı. Suudi Arabistan basınına ilk kez konuşan İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot’un ardından, Siyonist Avigdor Liberman da Suudi Arabistan’a ”Sıcak mesajlar” gönderdi. ABD Dışişleri eski Bakanı Kissinger, son adımın İran üzerinden atılacağını belirtirken, İsrail’in Orta Doğu’nun yarısına hakim olacağını söylemişti. Peki, Henry Kissinger kimdir? 3. dünya savaşı açıklaması nedir? Detaylar haberimizde…
ABD’nin Çin ve Rusya’yı kandırdığını söyleyen Henry Kissinger, “Çin’in askerî gücünü artırmasına ve Rusya’nın da Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından onlara sahte kabadayılık hissini verdik. Bu onlar için daha hızlı ölüm olacak. Yaklaşan savaş o kadar ağır olacak ki, sadece bir süper güç kazanacak ve bu bizim milletimiz olacak. Avrupa Birliği deneyin geleceğini bildiği için hızlı bir şekilde tek devlet olmak için acele ediyor. Onların bu acelesi bana bu çok büyük hesaplaşmayı bildiklerini gösteriyor” dedi.
3. DÜNYA SAVAŞI AÇIKLAMASI
“Üçüncü dünya savaşı yolda ve bunun başlangıç noktası İran olacak” diyen Kissinger şöyle devam etti:
Orduya ‘Stratejik önemlerinden dolayı 7 Orta Doğu ülkesinin kontrolü bizde olmalı’ dedik. Çünkü o ülkelerde petrol ve diğer ekonomik kaynaklar bulunuyor. Şimdi tek adım kaldı: İran’ı vurmak… Büyük Rus ayısı ve Çin orağı uykudan uyanacak ve ardından İsrail bütün silahlarıyla öldürebildiği kadar Arap öldürecek. Umarım her şey yolunda gider ve Orta Doğu’nun yarısı İsrail’in olur. Bizim gençlerimiz son yılda oyun konsollarında iyi eğitim gördü. Yakın gelecekte neler olabileceğinin aynası olan yeni Call of Duty 3 oyununu görmek enteresan olacak. Askerlerimiz kurallara uyacak ve Müslümanları küle dönüştürecek, sokaklarda çılgın Rus ve Çinlilerle savaşacak.
Yeni bir dünya düzeninin inşa edilmesi gerektiğini belirten Kissinger “Sadece bir tane süper güç olmalı. Kazanan global bir hükûmet olacak. Unutma ki, ABD en iyi silahlara sahip ve hiçbir toplumda olmayan ekip bizde bulunuyor. Ve zamanı geldiğinde bu silahları dünyaya tanıtacağız” diyerek sözlerini noktaladı.
HENRY KİSSİNGER KİMDİR?
56. Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanıydı.
Henry Kissinger, özellikle 1969-1977 yılları arasında ‘Ulusal Güvenlik Danışmanı’ ve ‘Dış İşleri Bakanı’ olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin dış politikasına yön verdi.
Henry Kissinger, 27 Mayıs 1923 tarihinde Almanya, Bavyera, Fürth’de doğmuştur. Yahudi kökenli Henry Kissinger’in tam adı Heinz Alfred Kissinger’dir. Öğretmen olan babasının adı Louis Kissinger, annesinin adı ise Paula (Stern) Kissinger’dir. Walter Kissinger adında bir kardeşi vardır. 1938 yılında Kissinger ailesi Nazi zulmünden kaçarak Almanya’dan ABD‘de New York‘a taşındı. Manhattan’da George Washington lisesine gitti. 1940 yılında liseyi bitirdikten sonrasında, Kissinger muhasebe eğitimi için New York City Kolejine gitti. 19 Haziran 1943 tarihinde ABD vatandaşlığına kabul edildi.
İkinci dünya savaşı sırasında 1943 yılından 1945 yılına kadar ABD ordusunda çavuş olarak hizmet etti. Askerlik hizmeti bittikten sonra da 1947 yılına kadar sivil olarak ABD Avrupa Komutanlığı İstihbarat Okulu’nda öğretmek yapmaya devam etti.
Amerika Birleşik Devletleri döndükten sonra, Harvard Üniversitesi‘nden eğitim bursu kazanan Kissinger, uluslar arası ilişkiler bölümünde öğrenim gördü 1952 yılında mezun oldu ve siyasal bilimler alanında 1954 yılında doktora yaptı. 1954 yılından itibaren 1969 yılına kadar Hükümette Uluslararası İlişkiler Merkezinde görev yaptı hem de Harvard Üniversitesi öğretim üyesi oldu. 1952-1969 yılları arasında Harvard Üniversitesi Uluslararası Seminer Direktörü oldu. 1961 – 1968 yılları arasında ABD başkanları John F. Kennedy ve Lyndon B. Johnson‘un özel danışmanı olarak görev yaptı. Onlardan sonra gelen Başkan Richard Nixon onu Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak hizmete atadı.
20 Ocak 1969–1975 yılları arasında başkanın ulusal güvenlik danışmanlığı görevini yapan Kissinger, Vietnamlı diplomatlarla uzlaşma sağlayarak ateşkes noktasına varmada etkili oldu. Bu başarısından ötürü 1973 yılında Nobel barış ödülünü kazandı.
22 Eylül 1973–20 Ocak 1977 tarihleri arasında Richard Nixon ve Gerald Rodolph Ford Jr. döneminde 56. Dışişleri Bakanlığı yaptı. Arap-İsrail savaşları sırasında “adım adım siyaset” politikasına uygun olarak bölgede mekik diplomasisi yaptı. Kissinger’ın rolü bu noktada İsrail ile Mısır–Suriye Arap güçlerinin ayrılmasında belirdi.
Kissenger 1977 yılı başında, Jimmy Carter‘ın yeni Başkan olmasıyla görevinden istifa etti. 1977’de Washington‘daki Georgetown Üniversitesinde uluslararası ilişkiler profesörü oldu. 1977-1981 arasında Dış İlişkiler Kurulu’nda üyelik
yaptı. Kissinger 1982 yılında uluslararası danışmanlık firması “Kissinger Associates” kurdu.
1983 yılında Başkan Ronald Reagan tarafından ABD’nin orta Amerika’ya yönelik politikasını geliştirmek için oluşturulan federasyon heyetinin başına getirildi. Oğul George W. Bush‘da Kissenger’ı 11 Eylül saldırısının sebeplerini araştırmakla görevlendirilen kurulun başına geçirdi.
Kissenger’ın ABD başkanı Richard Nixon‘un Çin‘i ziyaret etmesinde, Sovyetler Birliğiyle ABD arasında imzalanan SALT silahsızlanma anlaşmasında ve ABD’nin Vietnam’dan çekilmesinde etkin rol oynadığı biliniyor.
Soğuk Savaş döneminde ABD ile ‘anti komünist’ ülkeler arasında ittifak ilişkileri geliştirdi. Bu dönemde ‘anti-komünist’ müttefikleri hoş tutmak amacıyla onların anti-demokratik ve insan haklarına aykırı uygulamalarına göz yummakla suçlandı.
Resmi görevde bulunduğu sırada pek çok önemli uluslar arası olayda müdahil oldu. Vietnam ve Kamboçya‘daki politikalarının yanısıra, 1971‘de Bangladeş‘in kurulmasıyla sonuçlanacak Pakistan–Hindistan savaşında; 1973’teki Yom Kippur savaşında ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sırasında Kissinger adı hep ön plandaydı.
Güney Amerika’daki darbe girişimlerinde, rejim değişikliklerinde ve CIA operasyonlarında hep Kissinger adı duyulmuştu.
Kissenger, ölen Suriye devlet başkanı Hafız Esad hakkında “Normalüstü bir zekâya sahipti. Aynı zamanda merhametsiz denecek kadar katıydı. Milliyetçi duyguları güçlüydü” diyor; Esad’ın “karşılıksız hiçbir şey vermediğini” söylüyordu.
Henry Kissinger, 1949 yılında Ann Fleischer ile evlendi.1964 yılında boşandı. Bu evliliğinden Elizabeth ve David adlarında iki çocuğu vardır. 30 Mart 1974 tarihinde Nancy Maginnes ile evlendi, Connecticut’da yaşamaktadırlar.
Doğu Türkistan Bülteni / HABER AJANSI