DOĞU TÜRKİSTAN BÜLTENİ HABER AJANSIMIZ Çin Askeri Uçağı İle Üniversite öğrencilerini Çin’e veren ve ülkesinde Çin askerleri ve İstihbaratına operasyon yetkisi veren Mısır’ı 2017 Temmuz ayında dünyaya duyurmuştu.
Mısır şimdi de Çin İstihbaratına yakalama ve sorgulama yetkisi verdi. ÇKP Mısır’da Uygur Türklerini Yakalama ve sorgulama yapıyor.
Mısır, Çin’den kaçarak bu ülkeye sığınan Uygur Türklerinin Çin makamlarınca sorgulanması ve tutuklanmasına izin vererek Pekin’e tam destek veriyor.
Binlerce Uygur Türkü, Çin devletinin “eğitim kampı” adı verdiği merkezlere gönderilmemek için güvenlik açısından Mısır gibi İslam dininin yaygın olduğu ülkelere sığınmayı tercih ediyor.
Fakat siyaset uzmanlarına göre, Kahire kendi topraklarında, Çin polisi tarafından işkenceye maruz kalabilecek Uygur sığınmacıların gözaltına alınmasına, sorgulanmasına veya tutuklanmasına göz yumuyor. Uygur öğrencilerin siyasi tutukluların yanına, Kahire’de bulunan Tora cezaevine gönderildiği belirtiliyor.
‘Mısır’da 6 bin Uygur’dan geriye 50 aile kaldı’
Norveç’te yaşayan ve bu konu ile ilgili araştırmalar yapan Abdulweli Ayup Mısır’da yaşayan Uygur toplumunun 6 bin kişiden 50 aileye düştüğünü belirtiyor.
Mısır’a sığınan yüzlerce Uygur öğrenci gözaltına alınarak Kahire’de Çin polisi tarafından sorguya çekildi. 2017 yılının temmuz ayında çoğu El-Azhar Üniversitesi İslam teolojisi fakültesi öğrencisi olmak üzere 90 kişi gözaltına alındı.
Olayların patlak vermesinin hemen öncesinde 2017 yılında Mısır, Çin ile terörle mücadele anlaşması imzaladı.
İki ülke arasındaki ticaret rekor seviyeye ulaştı
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin, Mısır’a büyük yatırımlar yapıyor. Kahire dev altyapı projelerinin Çin tarafından finanse edilmesi beklentisi içerisinde. İki ülke arasındaki ticaret 2018 yılında 12,3 milyar euro rekor seviyeye ulaştı.
Araştırmacı Abdulweli Ayup, Pekin ile işbirliği yapan devletlerin, kendi topraklarında sorgulamaya izin verilmesi karşılığında ödüllendirildiğini savunuyor.
Binlerce kişi ‘eğitim kampları’nda; Çin suçlamaları reddediyor
Çin’de, 2008-2009 yıllarında, Uygurların yaptığı öne sürülen bir dizi kanlı saldırıdan sonra pek çok insan hakları örgütü Pekin’i bu azınlığa karşı baskıyı artırmakla suçluyor.
Bu bölgede sıkı güvenlik önlemleri uygulayan Çin hükümetinin, şu ana kadar bir milyondan fazla kişiyi “eğitim kamplarında” tuttuğu tahmin ediliyor. Pekin suçlamaları reddederek “İslami radikalleşme” ile mücadele kapsamında bu adımı attıklarını belirtiyor.
Mısır, 34 Doğu Türkistan’lı Uygur Türkünü Çin’e ölüme gönderdi, 150 uygur ölüm kararını bekliyor.