Hazır giyim markası Zara’ya Fransa’dan “Uygur” yaptırımı

Çin’in Doğu Türkistan’daki sistematik baskı ve asimilasyon politikalarına yönelik dünya ülkelerinden yaptırım gelmeye devam ediyor. Çin’in Doğu Türkistan’a yönelik baskıları nedeniyle Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığı Zara şirketinin, Fransa’daki mağazasının genişleme talebi reddedildi. Uluslararası hazır giyim ve tekstil markalarının ekonomik ve ticari çıkarları nedeniyle Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini göz ardı etmesine neden oluyor.

Çin’in Doğu Türkistan’da işlediği soykırımı göz ardı etmeleri için baskı yaptığı uluslararası hazır giyim ve tekstil markaları, yaşanan insan hakları ihlallerini ticari ilişkilere kurban veriyor. Reuters haber ajansı, Zara’nın Doğu Türkistan’daki zorla çalıştırmaya dahil olması sebebiyle Fransa’daki bir mağazasını genişletme talebinin reddedildiğini bildirdi. Zara’nın ana şirketi Inditex, Fransa’daki şubenin genişletilmesine yönelik kararın reddedilmesine itiraz edeceğini duyurdu.

Kararı alan Fransa’nın güneybatısındaki Bordeaux Belediyesi, Zara’nın mağazasını genişletme talebini reddetme kararının alındığını açıkladı. Zara’nın ana şirketi Inditex’e zorla çalıştırmaya maruz kalan Uygur işçilerden dolayı uygulanan yaptırıma rağmen Inditex iddiaları reddetti. İspanyol giyim devinin, alınan karara itiraz edileceğini duyurdu.

NİSAN AYINDA ZARA’YA DAVA AÇILMIŞTI

Fransa’da nisan 2021’de Zara’nın ana şirketi Inditex de dahil olmak üzere dört şirkete “zorla çalıştırma ve insanlığa karşı suçları gizlemek” iddiasıyla dava açılmıştı. Fransa İç Güvenlik Bakanlığı İnsani Suçlar Birimi de şikâyeti kabul ederek, dört şirket hakkında soruşturma başlatmıştı. Böylece, Fransız yargısı, Doğu Türkistan toplama kamplarıyla ilgili bir davayı ilk defa görme kararı aldı.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

Ayrıca Kontrol Et

Uygur kadınlara Çin’lilerle Zorunlu Nikah

Çin İşgali altındaki Doğu Türkistan’da Uygur Türkleri Soykırım ve Asimilasyona uğruyor. Çin Abilerini, babalarını ve …